Mali szefowie kuchni to książka zawierająca ponad 50 przepisów specjalnie przygotowanych i skierowanych do młodych ludzi, którzy odkryli w sobie chęć do gotowania i poznawania trudnej sztuki kulinarnej. Wybrane przepisy mają inspirować, budzić zainteresowanie adeptów sztuki kulinarnej do poszukiwania nowych smaków i tworzenia autorskich przepisów.
UWAGI:
Indeks.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Książka kucharska, która ułatwi wszystkim rodzicom, dziadkom i opiekunom gotowanie z maluchami w wieku od 1 do 4 lat. Wszystko w tej książce jest przyjazne małym dzieciom i minimalizuje potrzebę interwencji dorosłych - nie ma rozgrzanych płyt kuchennych, ostrych noży ani surowego mięsa. Starannie dobrane przepisy dają dzieciom możliwość robienia tego, co kochają: ugniatania, sortowania, mieszania i nalewania. "Małe rączki w kuchni" to opisane krok po kroku 60 przepisów idealnych dla całej rodziny. Znajdziecie tu także informacje o alergiach pokarmowych, rady dla rodziców niejadków i mnóstwo pomysłów na rozwiązywanie typowych problemów. Książka jest pełna prostych i pysznych dań, z których samodzielnego przygotowania będzie dumne każde dziecko.
Katarzyna Jankowska w walce z alergią syna odnalazła prawdziwą kulinarną pasję, którą dzieli się na łamach bloga, czasopism (m.in. Biokurier i Hipoalergiczni) a także kolejnych książek z serii Mama Alergika Gotuje. Tym razem czas na "Mama Alergika Gotuje z Dziećmi".Książka zawiera 60 różnorodnych przepisów, które powstały na bazie owoców i warzyw dostępnych w sezonie wiosenno-letnim. Przepisy zostały podzielone na działy: "Podstawowe", "Śniadania", "Obiady-Kolacje", "Desery" i "Dodatki". Wszystkie przepisy nie zawierają mleka, jajek, soi, orzechów, kakao, selera i miodu. To dania wegańskie, bezglutenowe i pozbawione zwykłego cukru.Każda receptura została opatrzona adnotacją od dietetyka i stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. Zawiera również informacje odnośnie kalorii.
UWAGI:
Na okładce: Dania na wiosnę i lato bezglutenowe, wegańskie, bez alergenów. Bibliografia strona 166.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
UWAGI:
Na okładce: TVN. Rok wydania ze strony http://www.platon.com.pl.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mogłoby się wydawać, że obsadzenie dzieci w roli kucharzy nie jest najlepszym pomysłem. Ta teza nie znajduje potwierdzenia w przypadku małych bohaterów programu "MasterChef Junior". Młodzi, bardzo młodzi kucharze z olbrzymią pasją i równie wielkim zaangażowaniem przygotowują potrawy, które wzbudzają podziw profesjonalistów. Pieką babkę bananową, budują buraczaną wieżę, serwują chałwę w trzech odsłonach, na język kulinarny przekładają smak lata! Swoją pasją zarażają innych, wśród których są również ich rówieśnicy. Udowadniają, że można świetnie się bawić i zawierać przyjaźnie nie tylko w piaskownicy czy na boisku, ale także w otoczeniu akcesoriów kuchennych. W tej książce przedstawiamy przepisy małych mistrzów patelni, chochli i miksera. Z pewnością zachęcą one zarówno dorosłych, jak i młodych fanów gotowania do eksperymentowania w świecie smaków i zapachów!
UWAGI:
Na okł.: TVN.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Druga część bestsellerowego poradnika o żywieniu niemowląt U malucha na talerzu.Jak odżywiać dziecko od 1. do 3. roku życia?Co podawać do jedzenia, by było zdrowe i prawidłowo się rozwijało?Jakie produkty są wskazane, a jakich lepiej unikać?Jak radzić sobie z brakiem apetytu u dziecka?Co gotować maluchowi jesienią i zimą, a co podawać wiosną i latem?Jak komponować smaczne i pożywne śniadania, obiady oraz kolacje, a co zaproponować na deser?Porady na temat żywienia małych dzieci wraz z praktycznymi przepisami na smaczne i zdrowe posiłki.
UWAGI:
Druga część poradnika o żywieniu niemowląt "U malucha na talerzu", z myślą o 1-3 latkach.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Eufrozyna zna się na gotowaniu i pieczeniu jak mało kto. Wie, co poprawia humor i jakimi słodkościami najlepiej podzielić się z bliskimi. Podpowie, ile czego odmierzyć i w jakiej kolejności połączyć wszystkie składniki, by powstały pyszne muffiny. A mały czytelnik nie tylko zechce jak najszybciej zabrać się do pieczenia, ale też połknie książkę - stronę po stronie.
DOSTĘPNOŚĆ:
Została wypożyczona Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
WYPOŻYCZYŁ:
Nr karty: 003557 od dnia:2024-04-22 Wypożyczona, do dnia: 2024-05-22
Nieoficjalna książka kucharska Harry`ego Pottera Tytuł oryginału: "Unofficial Harry Potter cookbook : from cauldron cakes to butterbeer : more than 150 magical recipes for wizards and non-wizards alike,". Na dodatkowej stronie tytułowej: "Od kociołkowych piegusków do ambrozji : 200 magicznych przepisów dla czarodziejów i mugoli".
Czarodziejskie menu:PrzystawkaFrancuska zupa cebulowa Stworka - popisowy specjał skrzata domowegoDanie główneKlopsiki Molly - obiad z kuchni Weasley’ówDeserTarta melasowa - ulubiony deser Harry’egoPaszteciki z dyni - przysmak z pociągu do HogwartuPrzepisy prosto ze świata Harry’ego Pottera.Ta książka kucharska zawiera niemal 200 łatwych do wykonania przepisów na potrawy, które przeniosą cię do Dziurawego Kotła lub wprost do kuchni pani Weasley.Dzięki nim samodzielnie przygotujesz kociołkowe pieguski, musy-świstusy, blok karaluchowy, a nawet fasolki wszystkich smaków Bertiego Botta.Na odważnych czekają skalne ciasteczka Hagrida.Po takiej uczcie pozostaje już tylko skosztować muffinów z eliksirem słodkiego snu według receptury Hermiony.WYCZARUJ MAGICZNE DANIA NA SWOIM TALERZU!Wystarczy szczypta tajemnicy i odrobina kreatywności, żeby wyczarować niezwykłe przystawki, desery, przekąski i napoje. Dzięki nim przekształcisz zwykłe posiłki w magiczne kulinarne arcydzieła, których nie powstydziłyby się nawet skrzaty w kuchni Hogwartu.MUGOLE TEŻ DADZĄ SOBIE RADĘ!
UWAGI:
Na stronie tytułowej i okładce: Jest to książka kucharska nieoficjalna i nieautoryzowana, nie została zautoryzowana, zatwierdzona, licencjonowana ani nie [>>] jest wspierana przez J.K. Rowling, jej wydawcę ani Warner Bros. Entertainment Inc. Indeksy.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji detektywistyczno-kulinarna historia o buszującym na warszawskich Bielanach gangu sprytnych i sympatycznych kun.
Każdy zawodowy kucharz wie, że prawdziwa gastronomia jest jak teatr - gościom prezentowane są wysublimowane dania, ale powstają one w pełnych tajemnic "kulisach", czyli rządzących się swoimi prawami restauracyjnych kuchniach. Justyna Bednarek w zabawny i błyskotliwy sposób uchwyciła sekrety kucharskiego fachu. Historia szajki kun to opowieść pełna spisków i napięcia, ale także humoru i pochwały dla lojalności i przyjaźni. Dodatkową wartością są rymowane przepisy kulinarne, które - choć nie zawsze superzdrowe - z pewnością zaciekawią i zachęcą czytelników do samodzielnych wyzwań podejmowanych w kuchni! [Grzegorz Łapanowski, kucharz i prezes Fundacji Szkoła na widelcu]
UWAGI:
Znak serii wyrażony również znakiem graficznym.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni